2010. december 19., vasárnap

Mikor beköszönt a nagy fehérség

"...beköszönt a nagy fehérség, a világot tisztába öltöztető hótakaró, ez naptári dátumnál is élesebben választja el egymástól az éveket, amellyel a természet lezárja egy-egy ciklusát. Ilyenkor az ember úgy megy az erdőbe és olyan gyermeki áhítattal, kitárult lélekkel vágyik a jóra, szívja magába ezt a hétköznapokon túli szeplőtelen tisztaságot, amint aki fohászkodik, s a mélykék ég alatt, amelyet csupasz fekete ágak szőnek át meg át, a nap sugarainál tündöklő fehérségben úgy hallgatja a csendet, mint valami nagy szimfóniát."
/Veress Magda/

2010. december 16., csütörtök

Amíg nem éled át ...

"Amíg nem éled át, milyen a másiknak, addig nem tudsz szeretni. Amíg nem fáj neked a fájdalom, amit másnak okozol, nem tudsz szeretni. A karma nem büntetés, hanem tanítás: megtanít, milyen a másiknak lenni; mit érez, hol fáj neki. Amíg nem fáj a seb, amit másokon ejtesz, és nem vérzel tőle te is, addig nem tudod, mi az, hogy »vele« és »együtt« és »közösen«. Együtt érezni valakivel csak akkor lehet, ha az én idegeim is összerándulnak attól, amit benne én okozok."
/Müller Péter/

2010. december 10., péntek

A hosszú élet titka

"A legmagasabb, amire az embernek törekednie kell, abban áll, hogy sikeres küzdelmet folytasson a benne felülkerekedő állatiasság ellen, és azt hatalma alá rendelni törekedjék. Csak az esetben, ha alsófokú vágyait legyőzni képes - és azoktól magát fokozatosan függetlenítheti - szabályozódhatik élete az egészség, okosság és erkölcsösség felé, és küzdheti ki boldogságát is. Emellett legyen mértékletes, és egyen sok gyümölcsöt."
/Matuzsálem/

2010. december 7., kedd

Minden advent

Ürögdi Ferenc: Minden advent

Minden advent kegyelem:
vétkem jóvátehetem.
Minden advent vigalom:
Isten Úr a viharon.
Minden advent érkezés:
átölel egy drága kéz.
Minden advent alkalom:
győzhetsz saját magadon!
Minden advent ítélet:
így kellene - s így élek!
Minden advent remegés:
Isten felé epedés.
Minden advent ima is:
Uram, fogadj be ma is!

2010. december 6., hétfő

Van-e még dolgom a világon?

"Egyszer egy zen-mestertől megkérdezték a tanítványai: - Mester honnét tudhatom, hogy van-e még dolgom a világon? 
És a mester azt felelte: - Abból, hogy élsz."